Sensorische integratie therapie

Ieder mens reageert op de indrukken die hij opdoet vanuit de omgeving. Dit zijn prikkels die vanuit onze zintuigen in onze hersenen binnenkomen. Als dit op een goede, effectieve manier gebeurt dan kun je goed inspelen op de omgeving. De reactie op indrukken is passend en je voelt je prettig. Het verwerken van deze prikkels wordt sensorische integratie genoemd.

Bij zintuigen hebben we het over de ogen (visueel), de oren (auditief), de neus (reuk), de mond (smaak) en de huid (tastzin). Echter, minstens zo belangrijk zijn de “verborgen” zintuigen: het evenwichtsorgaan en de proprioceptieve informatie (positiezin) van de spieren en gewrichten.

Er zijn kinderen waarbij bepaalde prikkels sterker of minder sterk binnen komen. Soms gebeurt dat op meerdere zintuigen. Kinderen die op meerdere gebieden over- of ondergevoelig zijn voor prikkels ondervinden dikwijls problemen in de verwerking van de indrukken tot een zinvol geheel. Ze kunnen dan onder- of overreageren waardoor er problemen kunnen ontstaan. Kinderen kunnen extra druk, angstig, dromerig of stil worden.

De Sensorische Integratie (SI) therapeut onderzoekt en behandelt kinderen met problemen op de volgende gebieden:

  • Hyperactiviteit, motorische onrust, aandachts- en concentratieproblemen, ADHD
  • Kinderen met overgevoeligheid en ondergevoeligheid voor prikkels
  • Kinderen met stoornissen binnen het autistisch spectrum
  • Kinderen die moeite hebben met reguleren van de aandacht
  • Kinderen die voor hun ouders en omgeving “een puzzel” zijn
     

Door SI therapie, adviezen voor ouders, school en het kind zelf, wordt er samen gewerkt aan het optimaliseren van de prikkelverwerking.

neem contact op
Bezig met laden